Zanimanja budućnosti

2022-05-31

Danas se sve više govori o tome koliko će postojećih radnih mjesta potpuno nestati. Razvojem umjetne inteligencije i područja robotike ljude će sve lakše zamijeniti roboti. Takva će promjena biti najgora za one koji rade u sektoru usluga iz jednostavnog razloga što ovaj sektor najlakše može zamijeniti umjetna inteligencija. Međutim, u Kredisu vjerujemo da će, unatoč ovom brzom trendu, upravo razvoj i otkrivanje novih tehnologija biti od velike važnosti za stvaranje novih perspektivnih pozicija. S napretkom tehnologije i pojavom potražnje za kvalificiranom radnom snagom, pojavit će se nova obuka, prakse i specijalnosti u obrazovnom sustavu u svrhu pripreme i osposobljavanja osoblja.

Zanimanja povezana s umjetnom inteligencijom

Dan danas razvoj umjetne inteligencije intrigira mnoge ljude diljem svijeta. S ubrzanim razvojem znanosti u ovoj sferi već možemo vidjeti mnoge kreacije koje posjeduju umjetnu inteligenciju. Zanimljiva zanimanja za koja u Kredisu vjerujemo da će biti aktualna za 20 godina su:

  • Inženjeri umjetne inteligencije. Umjetna se inteligencija tek razvija te će u velikoj mjeri ući u živote svih. To će svakako utjecati i na potražnju za odgovarajućim kadrovima koji bi se mogli baviti njezinim stvaranjem. Takozvani inženjeri umjetne inteligencije bit će stručnjaci u stvaranju robota koji će moći odgovoriti na glasovne zapovijedi i koji će biti mnogo autonomniji od sadašnjih robota.
  • Telekirurg. Zvuči neobično, ali u budućnosti će kirurzi moći upravljati operacijom na daljinu. Bezkrvne operacije su danas vrlo ozbiljno napredovale, ali s vremenom će sve više ulaziti i kirurzi roboti kojima će moći na daljinu upravljati dobri liječnici. Naravno, brzina i samo ulazak ove vrste otkrića za čovječanstvo uvelike će ovisiti o cijeni. Razlog tome je što će vjerojatno vrlo mali broj bolnica moći priuštiti takvu vrstu usluge.

Koja zanimanja nikada neće nestati

Čitajući gore navedene redove, vjerojatno se već pitate koje će postojeće pozicije ostati nakon pojave robota. U Kredisu vjerujemo da su neka od vječnih radnih mjesta koje možda nikada neće nestati sljedeća:

  • Nastavničko zvanje Istina je i da obuka više nije ista. Uobičajena je praksa da svako dijete ili srednjoškolac ima tablet ili laptop pomoću kojih ima uvid u lekcije i piše zadaću. Uspostavljaju se zajedničke skupine, platforme i adresari pomoću kojih se učenici mogu obratiti svom učitelju i zatražiti pomoć u učenju. U nekim zapadnim zemljama službeno su uvedeni tableti kao sredstvo bez kojeg se ne može ući na sat. U svakom slučaju, u Kredisu vjerujemo da nastavničko zvanje neće biti zamijenjeno zbog, na primjer, nesporne potrebe da se svim studentima objasni gradivo. S druge strane, dobro ste svjesni da učitelj ne samo da podučava, nego i vrlo često obrazuje.
  • Kuhar. Vjerojatnosti da će uskoro biti izumljen robot koji će samostalno pripremati razna ukusna jela ili osmisliti nova su male. Radno mjesto kuhara zahtijeva niz specifičnih kvaliteta. Stvaranje ovdje igra vrlo važnu ulogu, a to bi moglo biti proizvedeno samo od strane čovjeka.
  • Zanimanje vizažista. Argumenti da robot ne može preuzeti zvanje vizažista mogli bi se u potpunosti poklopiti s onima koje smo već postavili za zanimanje kuhara. Kod vizažista je, kao i kod kuhara, osim kreativnosti iznimno važno pokazati svoju jedinstvenost
  • IT stručnjak IT industrija se brzo razvija. Radno mjesto IT stručnjaka danas je vrlo poželjno i iznimno popularno. Jedan od glavnih razloga za to sigurno su dobra financijska primanja. U budućnosti oni neće nestati zbog toga što će najvjerojatnije razvijati projekte i proučavati greške koje će roboti prouzročiti.

Više informacija od Kredisa

Mnoga zanimljiva zanimanja koje danas možemo pronaći u oglasima, uskoro će nestati. Na primjer, radno mjesto higijeničara vjerojatno neće postojati. Dan danas se dizajniraju roboti koji bi pomagali u ovoj vrsti higijenskih aktivnosti. Sada možete samo uključiti vašeg robotskog usisavača i on će čistiti dok vi odmarate na kauču. Još primjera zanimanja koji nakon nekog vremena neće postojati su administrator i konobar. U institucijama se odavno osmišljavaju deje o razvoju velikih platformi koje će primati, obrađivati, usmjeravati i pohranjivati informacije. Za nekoliko godina svijet restorana više neće biti isti. Funkcije konobara preuzet će ljubazni i prijateljski nastrojeni roboti koji će vam biti na usluzi. Sve to može imati katastrofalne posljedice za nisko kvalificiranu radnu snagu, ali može potaknuti druge da učine sve više i više otkrića.

Više vijesti
Prethodno Kako spriječiti visoke troškove
2022-05-09

Svi bi htjeli imati dovoljno novca. U današnja vremena nema bitnije stvari nego brinuti se za svoje sutra.

Saznaj više.
Sljedeće Kako upravljati svojim osobnim financijama da se pripremite za udarce sljedeće recesije
2022-06-02

Složeni makroekonomski procesi izravno utječu na BDP, burzu i stopu nezaposlenosti u Hrvatskoj.

Saznaj više.