Kako uštedjeti novac?

2022-08-03

Započeti sa štednjom novca nije tako lako kao što se čini. Trebali biste se svakodnevno pridržavati ciljeva postavljenih u okviru obiteljskog ili osobnog proračuna. Svaki mjesec biste trebali napraviti obračun svojih prihoda i rashoda, odnosno imovine i obveza. Mnogi stručnjaci daju raznorazne savjete o štednji, ali najvažnije je imati snažnu motivaciju. Mi u Kredisu vjerujemo da ćete imati to više uspjeha što je vaša motivacija jača te da ćete tako moći izdvajati određeni iznos novca.

Zašto nam treba štednja?

Može se reći da gotovo da ne postoji osoba koja ne želi imati novca. Kako biste osigurali svoju financijsku budućnost i stabilnost, morate se potruditi danas. Mi u Kredisu znamo da nikome nije lako, ali kada jednom počnete, to postaje korisna navika.

Svima je potrebna štednja jer:

● Bilo bi korisno imati koju kunu ili euro ušteđevine za slučaj "hitne" situacije;

● Moći ćete si priuštiti odlazak na odmor iz snova;

● Moći ćete kupiti onaj novi automobil kojeg već dugo gledate;

● Osjećat ćete se opuštenije jer znate da ćete moći zadovoljiti svoje potrebe.

 

Kako započeti?

Jedna od najvažnijih stvari prije nego li počnete štedjeti jest provjeriti koliko točno zarađujete i koliko trošite. To se može učiniti putem posebne online aplikacije ili popisom prihoda i troškova na običnom komadu papira. Nije važno od kuda ćete početi s nabrajanjem svojih prihoda i rashoda, važno je da budete dosljedni. Nakon što vidite kamo odlazi vaš novac, važno je napraviti plan akcije.

Savjetujemo vam da preispitate neke od vaših svakodnevnih kupnji. Ako nakon što ste uzeli neki proizvod u trgovini zastanete i razmislite treba li vam stvarno, vjerojatno ćete shvatiti da vam barem pola proizvoda iz košarice ne treba. Na taj biste način značajno smanjili svoj budžet, a istovremeno se ne biste ograničili u stvarno bitnim stvarima. Savjete za uštedu novca mogu vam dati mnogi, ali za početak je najvažnija vaša evidencija osobnih prihoda i rashoda. Samo tako možete saznati kako točno trebate postupiti da biste uštedili novac.

Možete izraditi:

● Osobni proračun. U njemu možete evidentirati svoje osobne prihode i troškove ukoliko živite sami i želite izdvojiti koju kunu ili euro;

● Obiteljski proračun. Uistinu je važno da obitelj vodi strogu evidenciju prihoda i rashoda, kao i da odredi iznos kojeg može mjesečno potrošiti za postizanje određenih ciljeva, bilo da se radi o kupnji stana, novom automobilu ili djetetovom obrazovanju.

 

Pravilo 50/20/30 za uštedu novca

Ovo je odlično pravilo kada je u pitanju vaš osobni ili obiteljski proračun koje će vam osigurati financijski mir u budućnosti. Pravilo 50/20/30 tumači se na sljedeći način:

● 50% vašeg prihoda mora pokrivati ​​vaše mjesečne fiksne troškove, kao što su: računi za režije; kreditne rate; hrana; prijevoz na posao;

● 20% morate uštedjeti. Možda vam se čini puno, ali ovih 20% mjesečne uštede bi vam s vremenom bilo od velike koristi;

● 30% možete potrošiti na zabavu. Ovo uključuje odlaske u restorane,  kino,  kazalište, kupnju  odjeće i drugo.

Mi u Kredisu uvjeravamo vas da ćete striktnim pridržavanjem ovog pravila postići značajne uštede za svoj proračun.

 

Bilanca troškova

Kako biste napravili potpun i točan obračun svojih troškova, dobro ih je svakodnevno bilježiti u svojoj evidenciji. Tako nećete zaboraviti upisati ni jutarnju kavu koju svratite popiti prije odlaska na posao. Vjerujte da su i najmanje stvari bitne ako spadaju u stalne troškove. Dakle, kada sastavljate izvještaj o prihodima i rashodima, mi u Kredisu savjetujemo vam da imate na umu nekoliko stvari:

● Kolika vam je najamnina/kredit  za stan;

● Imate li auto;

● Koliki je prosječni iznos kojeg trošite na račune za kućanstvo odnosno režije;

● Koliko vas točno dnevno košta hrana;

● Koliko si možete priuštiti potrošiti na zabavu i odjeću.

 

Što Kredis još savjetuje

Danas zaista velik broj ljudi ima pogrešan pristup štednji. Kad dobijete plaću, vjerojatno prvo platite račune, potrošite određenu svotu novca na hranu, gorivo, zabavu, odjeću, a na kraju mjeseca podvučete crtu i sve što ostane odvojite sa strane. Često se nažalost pokaže da ispod crte nema više ništa ili da je ostalo puno manje od onoga što ste planirali uštedjeti. Stoga vam u Kredisu toplo savjetujemo da promijenite ovu lošu strategiju i početkom mjeseca, kada primite plaću, prvo izdvojite ovaj iznos kojeg ste sami odredili. Tako ćete biti sigurni da on neće biti manji od planiranog.

Više vijesti
Prethodno Kako upravljati svojim osobnim financijama da se pripremite za udarce sljedeće recesije
2022-06-02

Složeni makroekonomski procesi izravno utječu na BDP, burzu i stopu nezaposlenosti u Hrvatskoj.

Saznaj više.
Sljedeće Dječja štednja – kako planirati mirnu budućnost naše djece
2022-10-13

Otvaranje dječje štednje na ime vašeg djeteta možda je jedna od najvažnijih stvari koje će odrediti njegovu budućnost.

Saznaj više.