Dječja štednja – kako planirati mirnu budućnost naše djece

2022-10-13

Otvaranje dječje štednje na ime vašeg djeteta možda je jedna od najvažnijih stvari koje će odrediti njegovu budućnost. Kada ste mladi roditelj, vjerojatno često razmišljate o trenutnim potrebama vezanim uz obitelj i rodbinu, a na neki način zanemarujete ono što je pred vama. Mi u Kredisu savjetujemo vam da više razmišljate o svojoj budućnosti. Štedni računi osiguravaju vašu budućnost. Možete postaviti različite uvjete za trošenje iznosa. Na ovu vrstu depozita odnosi se posebna ponuda za maloljetne osobe. U bilo kojem trenutku možete pohraniti novac za podizanje po potrebi, kao i uplatiti različite iznose u bilo kojoj valuti, čak i putem internetskog bankarstva.

Kako nam mogu pomoći dječji depoziti?

Dječji ulozi mogu vam pomoći u nekim vrlo teškim trenucima. Nitko ne zna što bi se moglo dogoditi za nekoliko godina. U tom smislu dječji ulozi mogu pomoći i vama samima, ako se nađete u financijski škakljivoj situaciji. Uvijek možete podići određeni iznos i pomoći sebi ako se nađete u škripcu.

Mi u Kredisu stoga savjetujemo otvaranje dječje štednje kako biste osigurali svoju budućnost.

Kako početi štedjeti?

Uvijek je dobra ideja imati određenu svotu novca sa strane. Već od malih nogu većina roditelja uči svoju djecu vrijednosti i važnosti štednje za budućnost. Tako malo po malo ljudi izgrađuju svoju financijsku pismenost i uče izdvajati novac. U tom smislu, mi u Kredisu podržavamo ideju da je važno educirati djecu o financijskoj pismenosti, ali vjerujemo da nema boljeg načina da naučite svoje potomke nego da im to pokažete svojim osobnim primjerom kojeg će slijediti.

U svakom trenutku možete otvoriti dječji depozit, kojeg nositelj može početi koristiti kada postane punoljetan. Dat ćemo vam sve objedinjene informacije o tome koji su točno zahtjevi banaka za otvaranje i zbrinjavanje istog:

  • morate predočiti djetetov rodni list;
  • raspolaganje iznosima u svakom trenutku vrši zakonski zastupnik (za djecu do 14 godina) ili nositelj zajedno sa svojim roditeljem (od 14-18 godina).

Kada im omogućiti pristup financijama? 

Većina roditelja otvara dječju štednju i upravlja njome odgovorno i mudro, a njezina je najvažnija svrha pružiti sigurnost i početak samostalnog života vašem djetetu. Kada postane punoljetan, ima pravo raspolagati ovim računom, odnosno sredstvima na njemu. No, mnogi od onih koji su postali punoljetni nisu dovoljno spremni za odgovorno upravljanje teško zarađenim novcem svojih roditelja. Kako bismo izbjegli ovaj negativan trend, mi u Kredisu savjetujemo da svoju financijsku kulturu i odnos prema novcu prenesete na svoju djecu, kako bi bila spremna kad postanu punoljetna mudro i odgovorno raspolagati svojim sredstvima.

Što je depozit?

Mnogi od vas sigurno se pitaju što je depozit. Zapravo, depozit su oročena sredstva u nekoj banci, na koja dobivate određenu kamatu. Deponiranjem novca u banci, ona počinje isplaćivati ​​naknadu u obliku kamata vlasniku depozita.

Ovisno o samom roku oročenja postoji nekoliko vrsta depozita:

  • oročeni depoziti. Kratkoročni su od nekoliko mjeseci do 5 godina. Nakon tog roka depozit je već dugoročan;
  • otvoreni depoziti. Deponent ih može povući u bilo kojem trenutku, a banka zauzvrat neće zaračunati zateznu kamatu za to;
  • dugoročni depoziti. 

Svima njima, bez obzira na to kakvo im je dospijeće, glavni je cilj ostvarivanje prihoda. Dakle, što je veća kamatna stopa koju dotična banka nudi, to je ponuda povoljnija za vas, što znači da dobivate veći prihod.

Kredis Vam preporučuje

Mislite na budućnost! Mi u Kredisu Vam savjetujemo da svakako otvorite dječji depozit odnosno štedni račun kako biste Vi i Vaše dijete bili sigurniji u budućnosti. A što je bolje od toga da čovjek živi mirno i spokojno?

Više vijesti
Prethodno Kako uštedjeti novac?
2022-08-03

Započeti sa štednjom novca nije tako lako kao što se čini. Trebali biste se svakodnevno pridržavati ciljeva postavljenih u okviru obiteljsko...

Saznaj više.